A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Zentai diákok találkozása Szegeden Böszörményi Gyula íróval
2011. június 01., 11:28
A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolája könyvtárosának, Cs. Bogyó Katalinnak a meghívására három zentai általános iskolás vehetett részt 2011. május 18-án azon az író-olvasó találkozón, amelynek vendége Böszörményi Gyula író volt. Elkészültek a rövid beszámolók a szegedi kirándulásról...
Zentai diákok találkozása Szegeden Böszörményi Gyula íróval
A napokban az a megtiszteltetés ért, hogy én is ott lehettem Szegeden egy iró-olvasó találkozón.
Miután odaértünk, egy kicsit körbejártuk a várost. Majd az iskolába mentünk, ahol már ott volt Böszörményi Gyula. Az író röviden összefoglalta az életében történt negatívumokat és persze a pozitívumokat. Ezután egy kis könyvismertető következett. Majd kérdezni lehetett Gyulától. A kérdések segítségével még jobban betekintést nyerhettünk az író életébe. Szóba került Noémi, a felesége, a szociális otthon, ahol oly sok keserű évet töltött. Gyula rengeteg gyerekeknek szóló ifjúsági regényt írt. Hajdanán megpróbálkozott felnőtteknek szóló könyvekkel is, de ezek nem igazán váltak a javára. Írt horrorkönyveket is, ám az nem nyerte el a tetszését. Így hát maradt az ifjúsági regényeknél a mi nagy örömünkre. Miután már senki sem kérdezett semmit, elkezdődött a dedikálás, illetve lehetett fényképezkedni az íróva. Hátul pedig Gyula írásait vásárolhatták meg az érdeklődők. Ezek elintézése után autóba szálltunk, és megindultunk Zenta felé.
Otthon döbbentem csak rá, hogy mekkora élmény volt számomra ez a találkozó, és hogy mennyi, de mennyi ajándékot adott az író az emberiségnek ezekkel a remek könyvekkel.
Ez a kis kiruccanás elnyerte a tetszésem, és nagyon bízom benne, hogy részesülök valamikor még ilyenben. :-)
Hatalák Beatrix

Egy gyönyörű tavaszi napon utaztunk Szegedre, hogy találkozzunk Böszörményi Gyula íróval.
Délelőtt 10 óra volt, mikor beültünk izgatottan a taxiba, és elindultunk. Az út nem volt hosszú.
Böszörményi Gyula 1964-ben született. Kétéves korában izomsorvadást kapott, orvosai szerint már tízéves korában bele kellett volna halnia, szerencsére nem így történt. Gyula rengeteg érdekes ifjúsági könyvet írt, például a Gergő-sorozatot. Gergő húgának, Zsófinak is van regénysorozata, akárcsak a bátyjának. Az író első sikeres regénye a Kucó. A Kucó felnőtteknek szóló történet.
Anyja szülésznő volt, apja pedig sofőrként dolgozott a repülőtéren. Mikor az író nyolcéves volt, apja elhagyta őket, mert neki nem kellett egy tolókocsis gyerek. Apjával a mai napig tartja a kapcsolatot. Böszörményi Gyulának nincs testvére. Mivel élete nagy részét négy fal közt töltötte, szeretett olvasni. Később már ő talált ki érdekes, humoros történeteket. Egyszer hallott a rádióban egy riportot arról, hogy lehet a rádióba bevinni novellákat, történeteket. Ez megtetszett neki... Az első novellájáért 400 fortintot kapott, nagyon boldog volt.
Ezután megjelentek az első Gergő-regények, amiket már az imént említettem. Írta egy ideig a magyar televízión futó ismert sorozatot, a Barátok köztöt. Sajnos a sorozat írására ráunt.
Мüller Péterrel, a Sziámi együttes énekesével úgy ismerkedett meg, hogy egy koncertjén felment a színpadra az énekeshez. Egyik kezében egy üveg vodka volt, a másikban pedig egy Gergő-könyv. Megkérdezte az énekestől: „Barátom, hoztam neked valamit. Melyiket választod?” A vodkát elvette, és a könyvet is elfogadta. A könyvben benne volt az író telefonszáma. Teltek-múltak a napok, hetek, hónapok, aztán egyszer csak az énekes felhívta Gyulát! Megdicsérte, hogy milyen szenzációs könyvet írt. Azóta is jó barátságban vannak.
A híres Gergő-kötetekből már akartak filmet csinálni, sajnos ez nem sikerült, mivel csak akkor kezdhetnek bele a film forgatásába, ha Amerikában megjelenik a regény . Ha valaki lefordítja angolra a könyvet, rögtön belekezdenek a film forgatásába. A Gergő-regényeket német nyelven is meg lehet vásárolni.
Nagyon örültem, hogy megismerhettem Böszörményi Gyulát, anyukámnak dedikáltattam a Kucó című regényét.
Nagy Abonyi Dávid
 
Egyik nap a magyartanárnőm meglepett azzal, hogy mehetek Szegedre egy író-olvasó találkozóra. Böszörményi Gyula tartotta, a híres Gergő-könyvek szerzője.
Angélát meglátogattuk egy héttel az indulás előtt. Három tanuló ment Zentáról, köztük én is. Angéla kölcsönadott Böszörményi-könyveket, hogy olvassuk el a nagy napig. A 9… 8… 7…-et választottam, és egyáltalán nem okozott csalódást. Ez a könyv olvastatta magát, akárcsak a Harry Potter, mert annak is nagy rajongója vagyok. Tetszett a könyvében, hogy egy teljesen más világban találod magad olvasás közben, de mégis mai kamaszok problémáiról van szó.
Szerda reggel meg is indultunk a szegedi Juhász Gyula gyakorlóiskolába. Korábban volt az indulás, hogy szét tudjunk nézni a központban is. Az iskola az itteniekhez képest hatalmas volt, és nagyon jól felszerelt. Ha egyedül lettem volna, ki sem találtam volna belőle. A könyvtáros néni fogadott minket, Angéla barátnője, aki mindjárt el is vezetett az iskolakönyvtárba. Tátott szájjal nézelődtünk, lenyűgözött a könyvtár szervezettsége és barátságos hangulata. Itt viszont nem voltunk túl sokáig, a központba sétáltunk. Mikor már kinézelődtük magunkat, mentünk az utunk célpontjához. Szerencsére korán odaértünk a terembe, ahol tartották a találkozót, és az első sorokban foglalhattunk helyet. Gyula bácsi már ott várakozott. Mikor megtelt az osztályterem, el is kezdte mesélni önéletrajzát, születésétől a mai napig. Ezek után megállapíthattuk, hogy nem volt könnyű élete a betegsége miatt. Kérdéseket tehettünk fel, számos akadt is. Mindenre válaszolt: milyen regényeket szeretne még írni, milyen helyeken élt stb.
A végén könyveket lehetett vásárolni és dedikáltatni, Angéla is odaadta neki a 9… 8… 7…-et.
Ez az út sok élményt nyújtott. Egyrészt, mert nem voltam még író-olvasó találkozón, másrészt pedig ilyen híres írót még soha nem ismertem meg azelőtt ilyen közelről. Megérte elmenni!
Piri Katalin