A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Színházi nevelési programok februárban – középiskolások fókuszban
2017. február 07., 08:49
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet koordinálásával 2017 februárjában 3 színházi nevelési programot lát vendégül 3 vajdasági település: Ada, Csóka és Magyarkanizsa. A programok kimondottan a középiskolás korosztályt szólítják meg, az ő korosztályukat érintő problémákat boncolgató színházi előadásokat és ahhoz kapcsolódó feldolgozó foglalkozásokat kínálnak.
Színházi nevelési programok februárban – középiskolások fókuszban
2017. február 21-én, kedden délután 15.55-kor az adai műszaki középiskolában kerül bemutatásra az Ablak című ifjúsági darab, a Bohócok a Láthatáron Csoport előadásában, Edward Bond tollából, Bethlenfalvy Ádám rendezésében. Edward Bond, a kortárs brit drámairodalom egyik legendás alakja kimondottan fiatal közönségeknek írt drámája éles helyzeteket mutat be, és éles kérdéseket tesz fel nézőinek. A vendégjáték a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Az előadásról:
Míg kinn az utcán zajlik az élet, egy panelház sokadik emeletén egy 16 éves fiú próbál önálló életet kezdeni, kiszabadulni otthonról, megszabadulni anyja terheitől. De az önállóságnak ára van. Az anyja csak egy kis csendre vágyik, azonban az utca zaját, a kinti történéseket nem tudja kizárni az életéből. Nem bír szabadulni az újsághírtől, amit korábban olvasott. Az apa nem akar apa lenni, inkább csak túlélni próbál. Úgy érzi, jobb sorsot érdemelne, mint amit kapott. Egy fiatal útját követhetjük, születése előtti időtől, élete sorsdöntő pillanatáig. Van-e esélye tisztán látni a 16 éves fiúnak ebben a kinti-benti zűrzavarban? Még több információ a Kultúrparton és a 7óra7 portálon.
Az előadás egy óra hosszúságú. Az előadást egy 60 perces feldolgozó foglalkozás követi, aminek célja, hogy a fiatalok mélyebben megértsék az előadás által felvetett élethelyzeteket és kérdéseket, valamint ők maguk is elmondhassák gondolataikat, érzéseiket a látottakkal kapcsolatban. A foglalkozást Feuer Yvette vezetésével a színészek tartják.
Kapcsolat: Műszaki Iskola, Ada, Moša Pijade u. 47., Lajkó Sára magyartanár, 069/311-222-1.

2017. február 27-én, hétfőn Magyarkanizsán, a Művészetek Háza kisszínpadán 13.00 és 16.00 órai kezdettel a pécsi Apolló Kulturális Egyesület Escargo Hajója társulata vendégszerepel ÖKÖR (Összes Kötelező Röviden) c. ifjúsági előadásával, amely elsősorban a 3-4. osztályos középiskolás közönséget célozza. Az előadást követően feldolgozó foglalkozásra is sor kerül.

Az előadásról:
„Egyfelől a kötelező olvasmányok terhével küszködő korosztály életét és problémáit láthatjuk, nagyon pontosan és nagyon természetesen. Semmi erőltetett iskolapados poén, nem dobálóznak erőltetett szlengekkel, helyette igazi életet, valós helyzeteket látunk. És persze ebbe az is beletartozik, hogy mi történik az iskolában, például mennyi és milyen kötelező olvasmányuk van, mit tudnak ők ezzel kezdeni. Komoly pedagógiai, irodalomelméleti és ezek kapcsán megkerülhetetlenül egzisztenciális kérdések tömkelege kerül elő… Az előadás három diákról szól, akik elolvassák a kötelezőket. És aki olvas, az egy ponton túl nem dekódol, hanem felülkódol, nem megfejt, hanem létrehoz. Vagyis megéli a szövegeket. Az előadás csapong a kötelező olvasmányok és azok szereplői között, az éles váltásokat sokszor mellőzve egymásba folynak a történetek…” Németh Gábor Dávid teljes cikke a Prae művészeti portálon.
A vendégjáték az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.
Helyfoglalás és bővebb információ: Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, Nadrljanski Tornai Erika, 024/873-043.

2017. február 28-án, kedden a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával Csókán vendégszerepel a Bohócok a Láthatáron csoport Mianyánk c. középiskolásoknak szóló komplex színházi nevelési előadása, délelőtt 9.30 órai kezdettel a Csóka Művelődési és Oktatási Központban.

A Bohócok a Láthatáron Csoport 2010-ben alakult azzal a céllal, hogy gyerek-és ifjúsági előadásokkal, drámapedagógiai programokkal és közösségi/fórumszínházi projektekkel gazdagítsa Magyarország hátrányos helyzetű társadalmi csoportjainak kulturális életét. A csoport célja a társadalmi figyelem ráirányítása akut társadalmi problémákra, ezáltal növelve a szolidaritást és az érzékenységet egymás iránt egyéni is közösségi szinten is. Bővebben a társulatról a Revizoron.
Az előadásról: Előadásunk középpontjában egy családi titok áll, amely évtizedek óta átszövi, beborítja és mérgezi egy egész család életét. A titok kiderül, de vajon megváltozik-e ettől bármi is, vagy minden marad a régiben? Képes-e szembe nézni a múlttal anya és lánya, vagy folytatódik tovább az elhallgatás, hiszen az igazság túl félelmetes és fájdalmas.
ANYA: Én mindig jót akartam! Mindent megtettem, amit tudtam, tőlem ennyi tellett!
LÁNY: Hazudtál!
ANYA: Nem értem, mi lett volna jobb, ha ezt tudod? Mi lett volna más?
LÁNY: Minden más lett volna.
Kapcsolat: Csóka Művelődési és Oktatási Központ, Horváth Noémi, tel: 064/86-19-500.