A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Mesemondás, mesefeldolgozás – akkreditált képzések indulnak
2010. augusztus 31., 10:14
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a 2010/2011-es tanévben akkreditált képzéseket indít a Vajdasági Pedagógiai Intézet engedélyével. A mesemondás és a mesefeldolgozás tematikában induló képzések pedagógusoknak szólnak. Várjuk tehát az óvónők, a tanítók, a magyar szakos tanárok, az idegennyelv szakos tanárok jelentkezését. Természetesen ezen felül is számítunk érdeklődőkre, így az egyesületekből és szakkörökből is. A két, egymástól független kurzus helyszíne a tervek szerint Zenta és Bácsfeketehegy lesz, de igény esetén más településekre is örömmel visszük.
Mesemondás, mesefeldolgozás – akkreditált képzések indulnak
A tematikák az alábbiak:

1. Magyar népmese. A hagyományos mesemondás elméleti és gyakorlati alapjai

A képzés célja a magyar népmese és a hagyományos mesemondás elméleti alapjainak megismertetése és az előadásához, illetve annak tanításához szükséges gyakorlati technikák, módszertani ismeretek elsajátítása.
A képzés tematikája: A magyar népmese fogalma. A népmese és egyéb folklórműfajok. A népmese műfajai. A népmesék tipológiai vizsgálata. A vajdasági mesekutatás története. A népmese formai jellemzői, a mesei szerkezet. A hagyományos mesemondás. A mesemondó. A mesemondás látványélménye. A mesemondás tanulása és tanítása. Napjaink mesemondása, a mesemondó versenyek. Vajdasági mesemondók. Az óvodás és az iskolás korosztálynak való mesemondás sajátosságai. Mesemondási technikák gyakorlása – közös mesélés. Mesemondás Toldi Istvánnal. Állandó és változó elemek a népmeséinkben (csoportmunka). A hallgatók mesemondása. Előadói készségek, színpadi jártasság fejlesztése drámajátékokkal.
A képzés szakmai vezetője dr. Raffai Judit néprajzkutató. További előadók: mgr Beszédes Valéria néprajzkutató és Toldi István mesemondó. A képzés 20 órát vesz igénybe, három napra bontva. A részvételi díj 2600 dinár.


2. Népmesék nyomán. Mesefeldolgozás a drámapedagógia módszerével

A képzés célja a népmesék feldolgozásával kapcsolatos módszertani ismeretek bővítése és a feldolgozás módjának élményszerűvé tétele. A mesefeldolgozás drámapedagógiai megközelítésének gyakorlati megtapasztalása.
A képzés tematikája: Elméleti rész: A népmese meghatározása, jellemzői. A dramatizálhatóság szempontjai. Dramaturgiai fogalmak (tér, idő, szerep, cselekmény, szándék, helyzet). A dramatizálás drámapedagógiai megközelítése. A közös dramatizálás módszerének háttere és jellegzetességei. Gyakorlati rész: A közös dramatizálás szakaszai. A feldolgozás előkészületei. Helyszínek és szereplők – a szűkítés és a többszörözés indokoltsága. A jelenetkészítés szempontjai. Egész csoportos improvizáció. Hogyan válik a történetet az osztály történetévé? Drámakonvenciók alkalmazása a feldolgozásban. Kiscsoportos némajáték és szöveges jelenet készítése. A színpadra alkalmazás útja. A forgatókönyv-készítés irányvonalai. A narrátor létjogosultsága. Színpadi beszéd és mozgás. A színpadi megjelenítés elemei: zene és látvány.
A képzés szakmai vezetője Lódi Andrea drámapedagógus. Előadótársa: Mácsai Mónika óvónő, drámajáték-vezető. A képzés 24 órát vesz igénybe, három napra bontva. A részvételi díj: 2900 dinár.

Képzéseink magyar nyelven folynak.

Bővebb információ kérhető a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben. Telefon: 024 816 790, fax: 024 816 390, mobil: 062 84 96 029. E-mail: info@vmmi.org.