A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
XL. Durindó és LIII. Gyöngyösbokréta

A tordai gyógyvízről


A tordai gyógyvízről
     A Szent György ásványvíz forrását 1923-­ban fedezték fel, és 2000-­ig hosszabb­rövidebb megszakításokkal palackozták. Még külföldön is ismerték. A gyógyvíz, vagy ahogy Tordán nevezik, keserűvíz az idők folyamán Torda szimbólumává vált. Az első palackozás idejéből megmaradt elemzések kimutatták, hogy a víz a magas ásványianyag­tartalommal rendelkezik. Normalizálja az emésztési szervek (epe, máj, vese) működését. Javíthatja a szívműködés és vérnyomás zavarait, továbbá a gyomorsavtúltengést, az epehólyag­gyulladást, az epekövet és az aranyeret is gyógyítja. A forrás a szubartézi források közé tartozik. 
    A gyógyvizet többször is elemezték híres intézmények, orvosok, és mindannyiszor bizonyították gazdag ásványianyag­tartalmát és gyógyhatását. A gyógyvízét több forrásból is kapjuk és az elmúlt évtizedek során több néven is palackozták. Egy időben a melencei Rusanda fürdő is működtette, de 2000 óta a forrás újból gazdátlan.
    A helyi közösség már próbált néhányszor megfelelő beruházót találni, de eddig nem járt sok sikerrel. 2000 óta több tanulmány készült, és a víz elemzése is huzamosabb ideje folyik. A forrásokat és a víz gyógyhatását gazdasági szempontból is szeretné kiaknázni a falu, ezért egy kisebb méretű gyógy-­ és rekreációs fürdő kiépítéséhez keres befektetőket.
    A település közvetlen környékén több mély kutat is fúrtak, amelyekben megfelelő hőmérsékletű termálvízre bukkantak. Ez a gyógyvízzel együtt szintén felhasználható lenne a fürdő kiépítéséhez. Remélhetőleg hamarosan újra híres lesz a tordai gyógy­ és termálvíz.