Péntek, 2024.07.12.
VMMI

műemlékvédelem, képzőművészet

X. Művészet és műemlékvédelem

  • Dátum: 2022. július 25., hétfő - 2022. augusztus 3., szerda

2022. július 25. és augusztus 3. között zajlott le a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és Intézetünk által közösen szervezett X. Művészet és műemlékvédelem művésztelep.  

A jubileumi alkalom melett külön öröm és megtiszteltetés hogy művésztelepünk kapta meg a 2022-es Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat. 

 

Mint minden évben, a program középpontjában idén is az építészeti örökség állt, elsősorban azok az értékes épületek, amelyek nem minősülnek műemléknek, vagy műemléki védettséget élveznek, ám nem kerültek még be semmilyen állagmegóvási programba. 

A műtermi munka mellett pörformanszokra is sor került: műemlékkoncertet tartottunk a csókai Marczibányi-Léderer kastélyban, illetve zenével fűszerezett irodalmi szalont az óbecsei Weinberger-házban. 

 

A X. Művészet és műemlékvédelem kiemelt témája: az ajtó – ezzel a címmel nyílt meg a művésztelep kiállítása a zentai városháza előcsarnokában, melyet Danyi Zoltán író nyitott meg. 

 

A 2022 évi művésztelep résztvevői és kiállítói:

Csányi Andris, Lukácsi Júlia, Molnár Heléna, Kaszás Anikó, Kovács Emese, Kovács Imola Bianka, Lipkovics Péter, Raffay Endre, Török Sarolta, Soltis Miklós (Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar), Lahos Melody, Németh Andrea (Újvidéki Egyetem Művészeti Akadémia), Raffay Anna (Budapest).

 

Művészeti vezető: Raffay Endre PhD művészettörténész

 

Mestertanárok:  Soltis Miklós és Lipkovics Péter képzőművészek