A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Székely István koncertkörútja a Vajdaságban
2011. november 14., 12:28
A zombori születésű, Spanyolországban élő zongoravirtuóz Zentán, Magyarkanizsán, Zomborban és Szabadkán lép fel november 14. és 17. között. Műsorában túlnyomórészt Liszt-darabok szerepelnek, valamint Chopint és Wagnert idézi meg.
Székely István koncertkörútja a Vajdaságban
November 14-én, hétfőn este hétkor először Zentán, a Művelődési Ház színpadán ad koncertet Székely Isaac István. November 15-én, este hét órakor Magyarkanizsán, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény kisszínpadán, november 16-án a zombori Népszínházban lép közönség elé a művész este hét órakor. November 17-én, csütörtökön szabadkai fellépéssel zárja koncertkörútját. Este fél nyolckor a Városháza dísztermében hallgathatja meg a szabadkai közönség.

Műsoron Liszt Ferenc: Rigoletto-parafrázis. – Liszt Ferenc: 104. Petrarca-szonett. – Frédéric François Chopin: g-moll ballada op. 31. – Liszt Ferenc: Álomban. – Liszt Ferenc: Gyászgondola. – Richard Wagner – Liszt Ferenc: Izolda szerelmi halála. – Szünet. – Frédéric François Chopin: b-moll szonáta op. 35. – Liszt Ferenc: Obermann völgye. – Liszt Ferenc: XII. magyar rapszódia szerepel.

A zentai koncert bevételét a Jézus Szíve templom új orgonájának megvásárlására fordítják, míg Szabadkán a belépődíjból származó összeget a kelebiai Apostolok Oszlatása templom orgonájának felújítására szánják.

A koncertsorozat szervezői a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Cnesa OMI.

A művész három éves korában kezdett el zongorán játszani. 10 éves korában megnyerte szülővárosában, Zomborban a fiatal zeneművészeket megmérettető versenyt. Először 15 éves korában játszott nagyzenekarral együtt, ekkor Beethoven-művet zongorázott. 17 évesen ösztöndíjjal Izraelbe utazott, ahol a jeruzsálemi zeneművészeti akadémia diákja volt.

1998. és 2001. között a világhíres Szabó Orsolya zongoraoktató mellett tanult a Kodály Intézetben. Majd Brüsszelben folytatta tanulmányait. Mesterei voltak Aleksandar Madzar és Daniel Blumenthal, valamint órákat hallgatott még Dmitry Bashkirov, Irina Adelshtein, Malcolm Wilson, Kim Lee Sing kurzusain.

Számos díjjal büszkélkedhet. Órákat ad Szerbiában, Magyarországon, Svédországban, Görögországban és Spanyolországban. A világ számos pontján fellépett – Egyesült Államok, Dél-Amerika, Izrael.

A zenéről így vall „A virtuóz játék és a finom futamok mögött sok munka van. Ezután az ember kiáll a közönség elé, és megpróbálja ugyanazt előadni, amit gyakorlás közben, vagy az előző koncerten. Soha nem sikerül ugyanúgy, van, amikor jobban, van, amikor gyengébben.”

„Számomra a zene egy olyan világ, amelyben élek. A zenemű, amelyet kidolgozom, gyakorolok, formálja az énemet, az egyéniségemet. Fanatikusnak kell lenni. Ez alapján jönnek a darabok, valójában ők választanak engem, formálnak. Így van ez kiskorom óta. A darabok beleisszák magukat az ember bőre alá, és átformálják a gondolkodását.”

„A művészi pálya nem könnyű, de ha az ember kitartó, még kiszámítható is lehet. Az ember szakmai élete csak saját magán múlik. A mai világban nehéz őszintének és egyenesnek maradni, ha az ember feljebb akar kerülni. Viszont, ha sikerül, akkor a művészete megrendíthetetlen lesz, és erre törekszem én is.”

Itt meghallgatható zongorajátéka.