A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Színházi nevelési foglalkozások márciusban
2010. március 18., 08:35
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel együttműködésben idén másodszor érkezik régiónkba a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, az angol „theatre in education” (TIE) módszer magyarországi meghonosítója. 2010. március 29–30-án általános iskolásoknak játszanak, Szenttamáson és Temerinben.
Színházi nevelési foglalkozások márciusban
A színházi nevelési program magas művészi színvonalon kidolgozott színházi előadásból és a nézők – a diákcsoport – aktív részvételére épülő feldolgozó részből áll. A foglalkozásokban színészként és drámapedagógusként egyaránt képzett színész-drámatanárok mindig egy osztálynyi csoporttal dolgoznak, hogy minden egyes vélemény, ötlet, személyes megjegyzés meghallgatásra találjon. Az előadást megelőző, megszakító, vagy azt követő feldolgozó részekben a fiatalok színházi eszközöket, munkaformákat használva, gyakran szerepbe bújva, megélt tudást szereznek az adott problémakörről.

A Kerekasztal márciusban az általános iskola 3-4. osztályos diákjainak szóló Fivérek című programot mutatja be, amely az identitás problémakörét vizsgálja a korosztálynak megfelelő szempontokból. A történet, amely keretet ad a foglalkozáshoz, Petiről szól, aki egy furcsa vasabronccsal érkezik haza az iskolából, s ez nemcsak családja körében állítja nehéz döntések elé a fiút. Egyszer csak a Hunyadiak trónviszályoktól sújtotta korában találja magát, kezében a koronával... Ahhoz, hogy teljesíthesse küldetését, előbb meg kell találnia önmagát. A programban résztvevő színész-drámatanárok: Bagaméry Orsolya, Bethlenfalvy Ádám, Lipták Ildikó, Nyári Arnold. Dramaturg: Kaposi László. Zene: Bethlenfalvy Bálint. Jelmez- és díszlettervező: Szabó Zsuzsa. Munkatárs: Dankó Ferenc. Író-rendező: Hajós Zsuzsa.

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ vajdasági előadásait az ENSZ Demokrácia Alapjának támogatása teszi lehetővé. A társulat a „Színházi neveléssel az aktív demokráciáért” projektének keretében látogat el hozzánk. A projekt határon túli megvalósításában a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ partnerei a KAFI Polgári Társulás (Felvidék) és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (Vajdaság). Ennek a projektnek fő célkitűzése, hogy a demokratikus társadalmi működés, a szociálisan felelős gondolkodásmódhoz kapcsolódó fogalmakat, mint a szabadság, identitás, felelősségvállalás és agresszió színházi nevelés foglalkozások segítségével marginalizálódott illetve ebben az esetben etnikai kisebbségként élő csoportokba tartozó fiatalokkal közösen vizsgálat tárgyává tegyék.

A két éves projekt fő tevékenységei:
Három, különböző korosztályoknak szóló, különböző demokratikus alapfogalmakat vizsgáló színházi nevelési program létrehozása és turnéztatása.
  • Kísérő anyagok létrehozása és megjelentetése a további munka megsegítése érdekében.
  • Tanárok és színházi nevelési szakemberek képzése a projekt fenntarthatóságának érdekében.
  • A fiatalok munkájának közzététele nyomtatásban és az interneten.
  • Kutatás megvalósítása, a projekt eredményeinek kvalitatív mérésére.
  • A projektet és a fiatalok munkáit bemutató és nagy nyilvánosságnak szóló kiállítás szervezése.

A foglalkozások helye és ideje:
- március 29., hétfő, Szenttamás, J.J. Zmaj Általános Iskola
- március 30., kedd, Temerin, Kókai Imre Általános Iskola

Bővebb információk:
Lódi Andrea
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
E-mail: andrea@vmmi.org
Mobiltelefon: 062 84 96 029.