A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
„Mi is harcoljunk a megmaradásunkért és az anyanyelvünkért!”
2017. március 19., 19:04
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történelmének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve. Erre az ünnepre büszke minden magyar, határon innen és azon túl – hagzottak Roman Silvija, a Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség elnökének gondolatai szombat este a hodosi kultúrházban.

Vidékünk március 15-i ünnepségsorozata megkezdődött a hétvégén, az első megemlékezés a goricskói kis községben, Hodoson zajlott. Nemzetiszín kokárda díszítette a színpad függönyét, a színpadon virágkompozíció is jelezte, ünnep van a faluban, a magyarság ünnepe. Az eseményt jelenlétével megtisztelte Földes Gyula lendvai főkonzul, Morován Zsolt konzul, Göncz László nemzetiségi országgyűlési képviselő, Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Varga Edit alelnök, illetve a Muravidék nemzetiségi önkormányzatainak elnökei. Jelen volt továbbá Orban Ludvik, Hodos Község polgármestere, a magyarországi és felvidéki testvértelepülések, valamint a szomszédos falvak polgármesterei is.

A hodosi ME népdalköre elénekelte a magyar és a szlovén himnuszt, majd a vendégek köszöntését követően Roman Silvija, a helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke állt pódiumra és osztotta meg gondolatait az ünnep kapcsán. Beszédében a forradalom kitörésére, a szabadságharc eseményeire emlékezett, annak eszmei hozadékáról beszélt. A márciusi történelmi események kapcsán gondolatait Hodos községre is kivetítve fogalmazta meg kívánságát. –Éljen bennünk is annak a tudata, hogy összefogva nagy eredményeket érhetünk el, de az összefogáshoz bizalomra van szükség. Minden nap küzdünk, hogy szebbé, élhetőbbé tegyük településünket. Ez az egyetlen helyes út, melyen járva meg tudjuk valósítani közösen elképzelt terveinket” – fejtette ki, majd a magyarság értékeinek megőrzéséről, az anyanyelvről és a kultúráról szólt, melyek identitásunk megőrzésének alapkövei. – Mi is harcoljunk a megmaradásunkért és az anyanyelvünkért! Nem fegyverrel, hanem nap mint nap elhangzó beszéddel, írott szóval, dallal, akár zenével. Közösségünkben minél több olyan ember legyen, aki eszméiben és munkájában az anyanyelvünk megőrzését, az együttélést és az összefogást támogatja. Kívánom, hogy minél többször teljen meg a művelődési otthonunk terme!

A beszédet követően tartalmas kultúrműsor következett. A Pártosfalvi KÁI szavalói léptek színpadra, a helyi népdalkör, majd a Muravidék Néptáncegyüttes adott bő ízelítőt. A program második felében pedig a felvidéki Nemeshodos Megmaradásunkért Kultúrcsoportja „Mit kíván a magyar nemzet?” című zenés, énekes előadását láthatta, hallhatta a közönség. A csoport már több alkalommal szerepelt Hodoson nemzeti ünnepen és egyéb eseményeken, méltón képviselve a felvidéki magyarságot. Előadásuk emelte az ünnep és a rendezvény fényét. Az ünnepély után a kultúrház előtti kopjafánál koszorúzással emlékeztek a hősökre. – Abraham Klaudia

(Népújság, 2017. március 15.)