A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Megoldja-e a problémákat a törvénymódosítás?
2017. december 19., 15:30
Már beszámoltunk olvasóinknak arról, hogy a parlament elfogadta a községi önkormányzatok finanszírozásáról szóló törvény módosításait, amelyek az olasz és a magyar közösségnek, pontosabban a községi kisebbségi önkormányzatoknak lehetővé tette az állam általi közvetlen finanszírozást. Eddig csak a községi önkormányzatokon keresztül folyhatott a pénzelés, ami a múltban több ízben és több községben problémát okozott. A módosítás csak 2019-től jelent megoldást, tehát a most tervezésre kerülő 2018-as tételek az eddigiekkel azonos módon kerülnek a községi kisebbségi önkormányzatokhoz. A módosítás szerint a kisebbségi önkormányzatok választhatják a közvetlen finanszírozást is. Ha emellett döntenek, ezt legkésőbb június 30-ig jelezniük kell a Nemzetiségi Hivatalnál, ebben az esetben a következő évben az állami támogatás már közvetlenül a számlájukra érkezik.

Sajnos a módosítás nem rendezte az állami támogatás megoszlásának kérdését. Az állam, ahogy már leírtuk, eddig a községeknek utalta a „kisebbségi támogatást”, amelyből a községek a kétnyelvű ügyvitelt biztosították, a községi kisebbségi önkormányzatok pedig ebből fedezték a működésüket, míg a pénz megosztását a két félre bízta. Sok esetben okozott ez gondot a múltban. Különböző arányok voltak jellemzők, a községi kisebbségi önkormányzatok és a községek közötti pénzmegosztás általában a 70:30, a 80:20 vagy a 75:25 arányt követte a kisebbségi önkormányzatok javára, de olyan tervek is az „éterbe” kerültek már, hogy 50:50 százalékos arányban kell a támogatást megosztani.

Sajnos a megosztásról a döntés módja nem változik a jövőben sem, a mindenkori polgármesternek és a mindenkori községi kisebbségi elnöknek továbbra is meg kell egyeznie az arányokban, ha pedig nem tudnak megegyezni, akkor a Nemzetiségi Hivatal segítségét, mediációját kérhetik ki. A kérdés, vajon történt-e ezzel egyáltalán változás az említett törvény módosítása révén, ha a lényegi problémát nem oldja meg? Igen is, meg nem is; arányok ugyan nincsenek, a közvetlen finanszírozás lehetősége mégis törvény által biztosított. Annyi biztos, a községi kisebbségi önkormányzatok alkupozíciója erősebb lett. – Tomka Tibor

(Népújság, 2017. december 13.)