A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Elhunyt Ádor Pál, a Topolyai Művésztelep vezetője
2007. október 24., 12:10
Súlyos betegség után, 79 éves korában elhunyt Ádor Pál. Október 24-én, szerdán délelőtt tíz órától Topolyán, a Művelődési Ház kiállítótermében gyászülést tartanak. Október 24-én, délután egy órakor a topolyai Nyugati temetőben helyezik örök nyugalomra, református szertartás mellett. ▪ A következőkben Csípe Tímea, a top ...
Elhunyt Ádor Pál, a Topolyai Művésztelep vezetője
Súlyos betegség után, 79 éves korában elhunyt Ádor Pál. Október 24-én, szerdán délelőtt tíz órától Topolyán, a Művelődési Ház kiállítótermében gyászülést tartanak. Október 24-én, délután egy órakor a topolyai Nyugati temetőben helyezik örök nyugalomra, református szertartás mellett. ▪ A következőkben Csípe Tímea, a topolyai Művelődési Ház igazgatónőjének laudációjából idézünk, amely a Délvidéki Magyar Életfa Díj átadásakor hangzott el. ▪ „..Ádor Pál esetében a nagykőrösi Kántortanító-képzőben eltöltött egy és fél év egy egész életre útmutatást adott. Kodály Zoltán gondolatait idézve ugyanis »A zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal. Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.« Pali bácsi esetében olyan mértékben világított be, hogy egy egész életre elegendő lelki táplálékot adott, kiapadhatatlan erőforrást biztosított. A szabadkai Tanítóképző Főiskola elvégzése után, már nagyon fiatalon is a szépre és a jóra oktatja diákjait, közben a pacséri református templomban kántorkodik. Az újvidéki Tanárképző Főiskola elvégzése után, 1954-ben Topolyára kerül – az igazi mély vízbe, a nagybetűs Életbe. Két évvel később a Topolyai Munkásegyetem vezetésével bízzák meg, melyhez majd a művésztelepet is hozzácsatolják. Az atyai gondoskodás lelkiismeretességével törődött minden kérdéssel a zavartalan működés érdekében és teszi ezt napjainkban is. Az elmúlt több, mint öt évtized során, a Topolyai Művésztelepen mintegy 600 alkotó hagyta kézjegyét, egy-egy alkotást hagyva maga után. Így gyűlt össze csaknem 1500 alkotás, amelyeknek felbecsülhetetlen az értékük. Nemzetiségre, vallásra, nemre, korra való tekintet nélkül a Topolyai Művésztelepen a legjobbak randevúztak... Ádor Pál 1982-ben nyugdíjba vonult ugyan, de azóta is lelkes ügyvezetője a művésztelepnek. Fáradtságot nem kímélve szervez, mert, ahogy ő mondja »hatalmában tarják az emlékek és az élmények«. Nem ismer fizikai és földrajzi értelemben vett határokat, falakat rombol és hidakat épít… Számos kiállítást rendezett a valamikori Jugoszlávia területén és Magyarországon is. Határon átívelve kapcsolatokat épít és nemzeteket köt össze.”

Ádor Pál munkásságát 1999-ben Csongrád Megye Alkotói Díjával ismerték el. 2005-ben művészetszervezői munkásságáért, a nemzetközi kapcsolatok elmélyítéséért és gazdagításáért a Magyar Köztársaság Pro Cultura Hungarica emlékplakettjével, 2006-ban pedig, a Délvidéki Magyar Életfa Díjjal jutalmazták.

A fotó Szabó Attila felvétele.