A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Csapjunk a lecsóba! Ugródeszka a könyvtár! – továbbképzés könyvtárosoknak
2019. december 12., 09:23
A budapesti Könyvtári Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2019. december 12-én továbbképzést szervez. Oktató: Dienes Éva, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárának csoportvezetője.
Csapjunk a lecsóba! Ugródeszka a könyvtár!  – továbbképzés könyvtárosoknak A képzés témái: 

A gyerekkönyvtári munka mint alap: Miért leszünk gyerek-könyvtárosok, miért jó gyerekekkel foglalkozni, mire vagyunk képesek, hogyan varázsolunk, azaz a gyermekkönyvtáros brand. A cél meghatározása. A z és alfa generáció jellemzői.

Anyagi- és humán erőforrások: mit lehet tenni, ha kevés a pénz, vagy nincs: tippek - ötletek programokhoz (önkéntesség kérdése). Gyerekprogramok, foglalkozások korcsoportonként. Mivel lehet megfogni a látogatókat?

Jó-gyakorlatok: iskolai, óvodai csoportok fogadása – helyszín-hangulat-téma összhangja, mitől más, mint a nevelő intézmény? Mi az, amit minden csoportnál megkérdezek?
Mesevonat a könyvtárban: óvodai foglalkozások. 
Kincskeresés alsótagozatban - könyvtárélmény. 
Csapjunk a lecsóba! Egri csillagok kicsit másképp.
A világ megmentése felsőtagozatosokkal: médiaismereti utazások offline-online –gamification, számítógépes játékok világa.
Konkrét foglalkozások - gyakorlati tapasztalatok megbeszélése, felmerülő problémák átbeszélése. Közösen megmentjük a kultúrát a világgal együtt!

Népmesék világa: mondókák népmesék, ehhez kapcsolódó könyvtári foglalkozások. Miért fontos az élőszavas mesemondás? Hogyan alkalmazzuk ezt? Milyen típusú foglalkozásokat építhetünk köré? November: az  elmúlás, a természet körforgása, a halál mint az élet része.

Kortárs és klasszikus irodalom: a kettő nem elválasztható, összekapcsolódó egymást kiegészítő téma. Hogyan vezet el a kortárs irodalom a klasszikus világába? Miért jó a kortárs? Miért jó a klasszikus? Hogyan ajánljuk őket?

Médiaismeret a könyvtárban. Miért fontos a média világa? Lehetőségek és buktatók bemutatása diákoknak "a világ megmentése" akció keretén belül. Hírek és álhírek régen és most.

Oktató: Dienes Éva, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sárkányos Gyerekkönyvtárának csoportvezetője

A továbbképzés helye és időpontja: 24400 Zenta, Posta u. 18., Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ – Városi Könyvtár gyermekosztálya, 2019. december 12., csütörtök, 09.00–16.00

A képzés ingyenes.

A jelentkezéseket 2019. december 6-ig várjuk a csilla@vmmi.org e-mail címre.

A képzés az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Könyvtári Intézet szervezésében valósul meg.