A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Árvízi építőtábor – Felhívás a Vajdasághoz
2010. június 14., 10:50
A továbbiakban Egri Sándor, a Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Szövetség elnökének levelét közöljük, amelyet Együtt a helyreállításban, az újjáépítésben címmel kiemelten a vajdasági fiatalokhoz és a civil szférához címzett.
Árvízi építőtábor – Felhívás a Vajdasághoz Tisztelt Vajdaságiak!

Magyarországon 120 éve nem pusztított ekkora árvízi katasztrófa, mint az elmúlt hetekben. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 11 települést kellett részben, vagy egészben kiüríteni. 5.000 ember kényszerült otthonának elhagyására. A házak kártyavárként rogytak a vízbe.

Örömteli módon föltámadt a társadalmi szolidaritás.

Az ár levonulását követően a károk helyreállítása, az újjáépítés következik. A közvetlen adományozás mellett elengedhetetlenül szükségessé válik a szolidaritás nagyobb hozzáadott értéket képviselő formája: az életük munkája eredményét elvesztetteknek vissza kell adnunk a reményt: nem maradnak magukra a bajban.

A Vajdaság lakói jól ismerik az árvizeket. Legutóbb megtapasztalták 2001-ben és 2006-ban is. Tudják, miről beszélünk.

A Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Szövetség középiskolás diákok és más ifjúsági csoportok, fiatalok szervezett mozgósításával – 1-2 hetes turnusokban – önkéntes ifjúsági építőtábori mozgalmat indít. Az építőtáborok az árvíz sújtotta településeken 2010. július első felében kezdődnek és tartanak egész nyáron át, a szeptemberi tanévkezdésig.

Az árvíz utáni újjáépítést célzó építőtábori mozgalmat kiterjesztjük a Kárpát-medence és a világ magyarságára. Létszámtól függetlenül várunk minden olyan szervezett csoportot – iskolai, klub, cserkész, néptáncos, hagyományőrző, stb. –, amelynek tagjai erőt éreznek magukban szerencsétlenül járt magyarországi árvízkárosultak megsegítésében. Gondoljuk azokra, akik mindenüket elvesztették. Házaik összedőltek, egész életük munkája odaveszett. Mindent nem képes pótolni az állami kárrendezés!

A katasztrófát átélt emberek, családok komoly lelki sérüléseket is szenvedtek. Ha azt tapasztalják, hogy melléjük állunk, nem hagyjuk őket egyedül, visszanyerik életük értelmét, erőt merítenek házaik újjáépítéséhez, az újrakezdéshez.

Kérjük a vajdasági közösségek tagjait, vezetőit, mozgósítsák maradék erejüket!

Javasoljuk a szakközépiskoláknak és a szakképző intézményeknek, hogy – lehetőségük szerint – ajánlják fel: diákjaik nyári szakmai gyakorlatuk egy részét az árvízi építőtáborban teljesítsék.

Az építőtáborban gondoskodunk a táborozók teljes ellátásáról /beleértve az egészségügyi ügyeletet is/, biztonságos munkafeltételeikről. A 18 éven aluliaktól napi 6 órai, a 18 életévüket betöltöttektől napi 8 órai fizikai munkát várunk.

A legjobban teljesítőket – a közösségek döntése alapján – jutalomban részesítjük. A jutalom: 5 napos autóbuszos kirándulás Kárpátaljára, melynek „csúcspontja” a Tisza újjáépített forrásának felkeresése a Keleti-Kárpátokban.

Azzal a kéréssel fordulunk a Vajdaság népéhez, hogy e jutalmazáson túl a közösségek maguk alakítsák ki az építőtáborozás motivációs feltételeit.

Jelentkezésüket közvetlenül e-mail címünkre várjuk:
jaszkun@externet.hu
Kérdéseikre a +36302791419 telefonszámon válaszolunk.

Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Szövetség
/Közhasznú egyesület. Székhelye: Tokaj, irodája: Szolnok
A közhasznúsági minősítés bejegyzéséről rendelkező bírósági határozat alapján
nyilvántartási száma: 64.478 Adószáma: 19333717-1-05/

Tisza mente, Tokaj-Szolnok, 2010. június 10.

Köszönettel:
Egri Sándor
elnök

A fotó forrása: hirado.hu