A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Fekete J. József Napleány díjas – Interjú
2011. március 15., 21:57
Fekete J. József író, irodalomtörténész, kritikus, publicista vehette át március 15-én, a magyar sajtó napján a Napleány díjat, amelyet a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség 2003-ben alapított. Fekete J. Józseffel a kitüntetés kapcsán beszélgettünk.
 
Fekete J. József Napleány díjas – Interjú
Fekete J. József számos, főleg irodalmi díjat tudhat a magének. A Napleány díj újságírói munkásságát értékeli. Mit jelent az Ön számára ez az elismerés?
– Mindenekelőtt meglepetést okozott, hiszen a publicisztikai tevékenységemet sohasem éreztem külön feladatnak, munkának. 1978 óta 2-3 év kieséssel folyamatosan jelen vagyok az újságírásban. A nyomtatott sajtó mellett 28 évet a rádióban töltöttem el. Annyira a vérembe ivódott az újságírás, hogy nem is gondoltam arra, hogy ezt valaki észreveszi, értékeli vagy valami módon tudomásomra hozza, hogy fontos az, amit csinálok.

Fekete J. József író, irodalomtörténész, kritikus, publicista. Ön melyiknek tartja magát elsősorban és el lehet-e egyáltalán ezeket a területeket választani egymástól?
– Nem hiszem, hogy el lehet választani azokat a témaköröket, amelyekkel foglalkozom, ugyanis magamban sem kerülnek külön tálcára. Irodalomtörténész a képesítésem és az újságírás mellett ezzel foglalkoztam a legtöbbet, de azokban a műfajokban, amelyekkel folyóiratokban könyvekben, antológiákban jelentkezem, összefolynak. Ezekben az írásokban részben benne van a szépíróság, a közönséget megszólító publicisztika, részben benne van az irodalomtörténet és a kritikus véleménye is.

Nemrég még a Zombori Rádió élén állt. Mivel foglalkozik mostanában, hol találkozhatnak az olvasók, hallgatók önnel?
– A Zobori Rádiótól 2010 szeptemberében váltam meg, azóta a Magyar Szó, nyugat-bácskai főmunkatársaként dolgozom. Tehát a napilap oldalain továbbra is jelen vagyok, csak most már nem csak a Kilátóba, hanem egyéb rovatokba is írok. Irodalomtörténészként és kritikusként magyarországi és erdélyi lapokban publikálok, a rádiózásból pedig annyi maradt meg, hogy az Újvidéki Rádió Szempont című műsorában hétről hétre jelen vagyok.

Új kötetre számíthatnak-e az olvasók a közeljövőben?
– Két köteten dolgozom és az egyik az év végéig minden bizonnyal napvilágot lát. Egy sorozat harmadik kötetéről van szó, amely kitekintés a magyar irodalomra a Kárpát-medencében. Ezúttal nem pusztán vajdasági írók műveivel foglakozom, hanem magyarországi, erdélyi, felvidéki és természetesen vajdasági szerzőket igyekszem úgy egymás mellé helyezni egy általam elképzelt irodalomkritikai palettán, hogy mindenki előtt világossá váljon, nem az a lényeg, hogy hol született a mű, hanem, hogy mit közvetít az olvasó felé.

Madár Anikó