A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Magyarkanizsa és Topolya amatőr színjátszói voltak a legsikeresebbek az idei szemlén
2012. április 02., 14:14
Ünnepélyes díjkiosztóval zárult tegnap Tordán a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVII. Találkozója. A tíznapos szemlén tizennyolc színjátszó csoport mutatta be legfrissebb darabját, így mintegy háromszázötven játszó lépett közönség elé. A csoportok egész Vajdaság területéről érkeztek: Tordáról, Adáról, Bácsgyulafalváról, Bácskertesről, Csókáról, Gombosról, Kisoroszról, Magyarkanizsáról, Nagykikindáról, Nemesmiliticsről, Oromhegyesről, Szilágyiról, Tamásfalváról, Topolyáról, Tóbáról, Újvidékről, Zentáról, valamint Verbászról.
Magyarkanizsa és Topolya amatőr színjátszói voltak a legsikeresebbek az idei szemlén
A bemutatott előadások műfaji tekintetben változatosak voltak: bohózat, dráma, komédia, musical, tragikus szatírjáték és vígjáték is volt műsoron, főként magyar szerzőktől. Az előadásokat háromtagú Szakmai Bizottság értékelte: Ágoston Pribilla Valéria, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, Brestyánszki Boros Rozália, a szabadkai Népszínház dramaturgja, valamint Mezei Zoltán színművész, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezetője. Nemcsak az előadásokat követő szakmai beszélgetések vezetése volt azonban a feladatuk. Ők döntöttek arról, mely társulatok részesülhetnek a 9+1 díjban. A 2012-es, tordai Találkozó az alábbi eredményekkel zárult.

A Találkozó két fődíja:
Pataki László-díjat a Találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért a topolyai Mara Amatőr Színháznak Molière A fösvény című előadásáért ítéltek. Rendező: Szloboda Tibor.
Bambach Róbert-díjat a legjobb alternatív vagy új formákat kereső előadásért a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat kapott Faust: Esse immor(t)alis című előadásáért. Rendező: Oláh Tamás.

További díjak:
Garay Béla-díjat érdemelt a közösségteremtő tevékenységért a nagykikindai József Attila Színtársulat.
A legjobb férfi főszereplőnek járó Szilágyi László-díjat Bogárdi Zsolt kapta Fecske megformálásáért a topolyai Mara Amatőr Színház Molière A fösvény című előadásában.
A legjobb női főszereplőnek járó Ferenczy Ibolya-díjat Verebes Judit vehette át, Suhanc/Éva szerepéért a Zentai Színtársulat Valahol Európában című musical produkciójában nyújtott alakításáért.
A legjobb férfi mellékszereplőnek/epizodistának járó Nagy István-díjat Katona Gábor vehette át 7 főbűn megformálásáért a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat Faust: Esse immor(t)alis című előadásában.
2012-ben a legjobb női mellékszereplőnek/epizodistának járó Magyari Piri-díjat Szabó Erika vette át Fruzsina megformálásáért a topolyai Mara Amatőr Színház Molière A fösvény című előadásában.
A legszebb színpadi beszédért járó Szántó Róbert-díjat Bicskei Kata, a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulat és a Zentai Színtársulat tagja veheti át.
A Közönségdíjat idén a bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport kapta A játék újra él! című előadásáért, amelyet Molnár József rendezett.
A legígéretesebb, újonnan alakult csoport díját a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának ítélte oda a Művészeti Bizottság. A színtársulat művészeti vezetője Rozsi Adrienn.

Különdíjak:
A Magyar Nemzeti Tanács tájolási különdíját a Zentai Színtársulat érdemelte ki a Valahol Európában című musicallel. Rendező: Mácsai Endre.
A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának különdíját – vendégszereplést a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja programsorozat keretén belül a szabadkai Népszínház színpadán – a topolyai Mara Amatőr Színház nyerte el, Molière A fösvény című előadásáért. Rendező: Szloboda Tibor.
A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház különdíját – vendégszereplést a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Desiré villamosa programja keretén belül – a magyarkanizsai Gondolat-Jel Társulatnak ítélték oda Faust: Esse immor(t)alis című előadásáért. Rendező: Oláh Tamás.
A Zentai Magyar Kamaraszínház egyéves bérlet-különdíját az oromhegyesi Bohémia – Az érett éretlenek csoportja vette át.
A Magyar Szó különdíját, kettő darab egyéves előfizetést a Művészeti Bizottság Hosszú szerepéért Urbán Róbertnek, a Zentai Színtársulat, továbbá a Drogos szerepéért Mátyus Bélának, a nemesmiliticsi Németh László Művelődési Egyesület színtársulata tagjának ítélte oda.
A Képes Ifjúság különdíját, egyéves előfizetést Sophie megformálásáért Molnár Csilla, a bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport tagja vette át.
A Hét Nap különdíját, kettő darab egyéves előfizetést és könyvcsomagot a Művészeti Bizottság sajátos színházi gondolkodásmódjáért Lőrik Gizella kisoroszi rendezőnek, valamint Fekete Salamon szerepének megformálásáért Pásztor Zdrávkónak, a szilágyi Mosoly Amatőr Színjátszó Csoport tagjának ítélte oda.
A zEtna Kiadó különdíját, kettő darab könyvcsomagot a legígéretesebb, fiatal rendező Ozsvár Róbert, az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad előadásának rendezője, valamint a Találkozó legszellemesebb tandemje, Lázár Ervin (Felügyelő) és Radics Ignác (Őrmester), a kisoroszi Testvériség-egység Művelődési Egyesület színtársulatának tagjai vehették át.
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet különdíját, két darab könyvcsomagot a Művészeti Bizottság az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad előadásában játszott szerepéért Pásztor Kicsi Gergőnek, valamint a nagykikindai József Attila Színtársulat előadásában nyújtott kimagasló alakításáért, Sinka szerepéért Kószó Endrének ítélte oda.
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet különdíját nyerték (három személy számára ingyen részvétel a MAdT-táborban):
• a rendezői képzésre Litvai Karolina, a nemesmiliticsi Németh László Művelődési Egyesület színtársulata előadásában játszott szerepéért,
• a rendezői képzésre Rozsi Adrienn, a tordai színjátszó csoport művészeti vezetéséért, a tordai színjátszás újbóli beindításáért,
• a színjátszó képzésre Takács Kinga, a bácsgyulafalvi Vándor Társulat előadásában Czebre Fülöp szerepéért.
A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének különdíját – ingyenes részvétel a 2012. évi, nyári Szép Szó Táborban – Urbán Lilla kapta, az Adai Színtársulat előadásában nyújtott alakításáért.
A tordai Diákzsűri különdíját az Adai Színtársulat Diend – Végzős középiskolások zenés kálváriája című előadásnak ítélte oda. Rendező: Táborosi Margaréta.

A Találkozó szervezői, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, valamint a tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület nemcsak a „zsűrizésbe” vonták be a helyi diákokat. Közös élményfeldolgozó beszélgetéseket és gyereknapot tartottak számukra, valamint naponta megjelentették a látott előadásokkal kapcsolatos írásaikat és rajzaikat a Súgóban, a Találkozó hír- és színlapjában. Minderről hamarosan részletesen is beszámolunk weboldalunkon, és a 2012-es Súgókat is elérhetővé tesszük. Találkozzunk!