A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Budapest‒Zenta (Lajta Béla-kiállítás a zentai múzeumban)
2012. szeptember 10., 11:50
Sokan voltak kíváncsiak a neves építész, Lajta Béla munkásságát pannókon, dokumentumokon és fotókon bemutató kiállítás megnyitójára a városnapi ünnepségek közepette, szeptember 9-én, vasárnap, Zentán a Városi Múzeumban. A szecessziós építészet méltán híres zentai épületének, a Tűzoltólaktanyának tervezőjéről 2010-ben Budapest Főváros Levéltára hozta létre a kiállítást, amely a zentai Történelmi Levéltár közbenjárásával, együttműködésben a Városi Múzeummal érkezett Zentára.
Budapest‒Zenta (Lajta Béla-kiállítás a zentai múzeumban)
A kiállítás szerzője, kutatója és összeállítója ‒ a megnyitó folyamán szerényen a háttérbe húzódó ‒ Csáki Tamás, Budapest Főváros Levéltára munkatársa, kutatómunkája során Zentán is járt, hiszen Budapesten kívül Zenta az a település, ahol áll még a jeles építész által tervezett épület. A kutatómunka számos és igen érdekes tényt tárt fel. Csáki Tamás kutatásaiból kiindulva, Pejin Attilának, a Városi Múzeum vezetőjének kíséretében fellelték például a kúlai zsidó temetőben ma is megtalálható Récsey-síremléket, amelyet 1913-ban tervezett Lajta. A síremlék fotódokumentációját is láthatjuk a kiállításon, ahogyan a zentai Történelmi Levéltárból származó tervrajzokat, költségterveket, sőt azt a pályamunkát, amelyet az építész 1904-ben adott be a zentai gimnázium épületének megtervezésére, „1697. szeptember 11.” jeligével.

A Budapest Főváros Levéltárából érkező szakembereket Pejin Attila mutatta be és köszönte meg a kiállítás gazdájának, hogy visszahozták Lajta Bélát Zentára. A megnyitó közönségét dr. Á. Varga László, Budapest Főváros Levéltára főigazgatója köszöntötte kiemelve a kiváló kapcsolatot a két város levéltára között és felhívva a figyelmet a kiállítás virtuális tudástárára, amely a lajtaarchiv.hu oldalon érhető el. Fodor István, a zentai Történelmi Levéltár igazgatója elmondta, megtisztelő számára, hogy egy olyan modern intézmény, mint a fővárosi levéltár partnerének tekinti a zentai Történelmi Levéltárat.

A kiállítást Valkay Zoltán műépítész nyitotta meg. Megnyitójának szövegét ‒ Lajta Béla zentai üzenete ‒ itt közöltük.

Zárásként Csáki Tamás szólt röviden az említett honlapról, ahol rengeteg digitális érdekesség található.

A szeptember 30-ig látogatható kiállítás bemutatja Lajta építészetének fejlődéstörténetét, hírneves épületeit, lakóházait és a fontos forrásokat, amelyből táplálkozott.

gém