A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Légy jó...
2013. október 15., 09:23
Családkonferenciát tartottak Újvidéken

Az Újvidéki Színházban a hétvégén háromnapos nemzetközi családkonferenciát szervezett a Pro Scientia Naturae Alapítvány és a Genius tehetséggondozó mozgalom. A Tehetség születik – A család szerepe a tehetséggondozásban elnevezésű rendezvényt egy húsz évvel ezelőtti konferenciának az emlékére szervezték meg.

Muhi Béla, a családkonferencia egyik szervezője elmondta lapunknak, hogy rendkívül fontos és aktuális kérdésekről esett szó, sikerült realizálniuk a tervezett programokat, a látogatók, a szülők és a pedagógusok elégedettek voltak. – A legfontosabb üzenetünk talán az, hogy „legyél jó”. Elsősorban nem tehetségesnek, felfedezőnek, kutatónak kell lenni, hanem jó embernek, ez magában foglalja az összes olyan pozitív dolgot, amely a magyar neveltetés, a keresztény erkölcs alapjait képezi. Az ember legyen jó, teljesítse hitelesen azt a feladatot, amelyet a sors rábízott! Aztán ha van tehetség is, akkor azt illik, kell, kötelességünk megfigyelni, felfedezni és támogatni, mind a családban, mind az iskolában. Társadalmunknak meg kell adnia a lehetőséget a tehetség kibontakozására. A tehetség tehát önmagában semmi, elrontható, elpazarolható. A jellem a legfontosabb, légy jó!... – magyarázta Muhi Béla.

A tehetség nem csak a matematikai zsenialitásban meg a természettudományok ismeretében nyilvánul meg, van, akinek a nyelvi készsége jó, és könnyen tanul idegen nyelveket, másoknál viszont a motorikus képesség vagy a kommunikációs készség fejlett, tehát a tehetségnek nagyon sok fajtája létezik. A rendezvényen a tehetség sokoldalúságára szerettek volna rámutatni. – A modern pedagógia tudomány ma már úgy tekinti, hogy minden épkézláb gyermek valamilyen szempontból tehetséges, és nagyon sok függ attól, hogyan foglalkoznak vele a családban és később az iskolában is. Ettől függ az, hogyan bontakozik ki az egyénisége, és miként kamatoztatja a későbbiek folyamán a tehetségét – hallottuk.

A konferencián részt vett a magyarországi Százak Tanácsa is. Az előadások témája egyebek mellett a Tehetség és gondozása, a Kultúra és család, Kézírás és személyiség, Család és sport stb., amelyeket olyan híres előadók tartottak, mint Albert Gábor József Attila-díjas író vagy dr. Szijártó István irodalomtörténész. A rendezvényen bemutatták a nemzeti tehetségprogramot, a magyar tehetségsegítő szervezetek szövetségét, és azt is, hogy mit jelent az a támogatási forma, amely Magyarországon kiépült, elsősorban Csermely Péter munkásságának köszönhetően. – A tehetségekkel való foglalkozás és a támogatási rendszer hungaricum, több mint ezer tehetségpont működik, több tízezer diák van bekapcsolódva a programokba, ez példaértékű egész Európában. A család fogalmát manapság sokan megpróbálják átértelmezni, ma már nem olyan a család, mint régebben volt, több formája létezik. Mi féltjük a családot, mert úgy tekintünk rá, mint a társadalom alapsejtjére. A szórványban nagyon fontosak számunkra azok a dolgok, amelyek a keresztény neveléshez és az ehhez tartozó erkölcsi alapokhoz, valamint a nemzettudathoz kapcsolódnak. A háromnapos konferencia egyfajta megszólítása volt az újvidéki magyarságnak, hogy össze tudunk-e még fogni, együtt tudunk-e lenni, tudunk-e közös témában egyezségre jutni és közösségépítő programokban részt venni – mondta Muhi Béla. A rendezvény társszervezője a magyarországi Százak Tanácsa. A konferenciát a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta. (hgy, szb)

(Magyar Szó, 2013. október 14.)