A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Parasztpolgári viseletek megújítása. Jász és Zenta környéki öltözetek – online továbbképzés
2021. március 15., 08:36
A Hagyományok Háza Vajdasági Hálózata négy alkalmas továbbképzés-sorozatot indít viseletkészítők számára.
Parasztpolgári viseletek megújítása. Jász és Zenta környéki öltözetek – online továbbképzés A továbbképzés-sorozat első alkalmának témája:
Parasztpolgári viseletek megújítása – Jász és Zenta környéki öltözetek
Időpont: 2021. március 26–27.
Helyszín: az online térben, a Zoom alkalmazáson keresztül

Jelentkezési létszám: max. 50 fő
A jelentkezésnél előnyben részesülnek a vajdasági résztvevők, illetve a 120 órás viseletvarró tanfolyamon végzett hallgatók.

Érdeklődni a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben lehet Vázsonyi Csillánál. E-mail: csilla@vmmi.org. Telefon: 024/816-790. Mobilszám: 064/40 57 266.
A jelentkezési űrlap kitöltéséhez kattintson ide.
Jelentkezési határidő: 2021. március 23.


A továbbképzés programja:

Március 26., péntek, 16.00–20.00
  • Hortiné Dr. Bathó Edit, a jászberényi Jász Múzeum igazgatója, néprajzkutató, a Jász viseletek című könyv szerzője: A jászsági parasztpolgári viseletekről
  • Ki mit alkot? A továbbképzés résztvevőinek bemutatkozása. Moderátor: Tajti Erzsébet

Március 27., szombat, 14.00 órától
  • Donkóné Birkás Tünde szakoktató: Régi textíliák, természetes alapanyagú viseleti darabok állagmegóvása,tisztítása és tárolása. Mai divatos klímabarát textíliák tulajdonságai, felhasználási lehetősége
Gyakorlat: Roll-up hátizsák varrása újrahasznosított alapanyagból
  • Borbásné Budai Valéria szakoktató: Csipkék, szalagok, gyöngyök és egyéb kellékek felhasználása a parasztpolgári viseleteknél
Gyakorlat: Pénztárca készítése csipkedíszítéssel
  • Tajti Erzsébet szakoktató: "Nyugalomvágy". Hangulatok és ruhák a XIX. század közepéről – rendhagyó tárlatvezetés, a jászapáti minikiállításunk bemutatása
Gyakorlat: Fordítós kötény varrása
 

A technikai részletekről és a gyakorlathoz szükséges alapanyagokról a későbbiekben küldünk tájékoztatást a jelentkezőknek.


Elöljáróban:
A képzés további részei reményeink szerint már élőben fognak megvalósulni.
  • 2021. június 18–19.: A ruhatervezés alapjai, szabásminta-szerkesztés, színismeret (helyszín: Zentai Internátus és Alkotóház)
  • 2021. szeptember 10–11.: Alapanyag-ismeret – a kékfestő felhasználása és története (helyszín: Zentai Internátus és Alkotóház)
  • 2021. október 8–9.: Fejdíszkészítés – menyecske-fejdíszek, főkötők formái, készítése, díszítése (helyszín: Zentai Internátus és Alkotóház)