A 2013-as MAdT szponzorai


Köszönjük a támogatást!
Vissza
Instant, Mákvihar...
2011. október 31., 15:58
Október 25- én a két friss kötetes Csík Mónika szabadkai író, költő volt a zombori Berta Ferenc Zsebszínház Találkozások elnevezésű rendezvénysorozat vendége. Az asztalt Fekete J. József, Beszédes István és Sándor Zoltán, valamint az írónő ülték körül. A Magyar Polgári Kaszinó előcsarnokában megnyílt Vesna Uzelac Varićak első zombori kiállítása.
Instant, Mákvihar...
Fekete J. József Arany János-díjas író, az est házigazdája mindenekelőtt baráti hangon megemlékezett Deák Ferenc író, költő, drámaíróról: – A vajdasági magyarság megkerülhetetlen alkotószemélyisége volt. Azontúl kiváló ember is, szeretet-aura vette körül – mondta el Fekete. A Zsebszínház Kisegyüttese az elhunyt szerző legkedvesebb nótáját játszotta el búcsúképpen.

Az est előtt a Magyar Polgári Kaszinó előcsarnokában megnyílt Vesna Uzelac Varićak tárlata. A zombori festőművésznő Olaszországban tanult, itthon ez az első bemutatkozása. A természet és az ember kapott központi szerepet a most kiállított képeken.

Csík Mónikát a saját maga illetve legfrissebb könyvei bemutatásban szerkesztőként Beszédes István, József Attila-díjas költő, a zEtna Kiadó vezetője, méltatóként pedig Sándor Zoltán, Herceg János-díjas író, a Sikoly folyóirat főszerkesztője segítették. A szerzőnő első verseskötete 2006-ban jelent meg, Metszetek címmel, a Sziveri János Művészeti Színpad gondozásában. 2011-ben, pontosabban néhány hónapja pedig két új kiadvánnyal is büszkélkedhet. A gyermekverseket tartalmazó Mákvihar (zEtna) és a rövid- és mikroprózákból álló Instant (Fórum Könyvkiadó Intézet) szinte ikrek, alig három hét különbséggel jelentek meg.

A gyermekkönyvnek nemrégiben tartották Szabadkán az első közönségpróbáját, afféle játékos író-olvasó találkozót a gyermekek körében. Beszédes szerint, ez kiváló példája volt, annak, hogy lehet és kell a verset befogadtatni. Fekete J. József a kötet illusztrációira tért ki. Mint mondta, rendkívül figyelemre méltó munkák, Recskó Diana alkotásai. A költőnő felolvasott, volt Homokváros és Bújócska. A reakciók azt mutatták, kellő gyermeki örömmel tudja (be)fogadni a felnőtt közönség is e verseit.

Az Instantról Sándor Zoltán faggatta Mónikát, aki elmondta, a szövegek a vizuális művészet, elsősorban a fotó és az irodalom kölcsönhatásából születtek (pl. Bartis Attila, Molnár Edvárd, Lennert Géza, Gergely József vagy Vicai Olivér képei,fotói). Bennük felbukkan a város, a nagy, és a kicsi is, meg a falu. A bácskai por, a spleen, az életidegenség... Esti Kornél–Kosztolányi és Csáth Szabadkája, a hetven-, nyolcvan évvel ezelőtti, mint Mónika fogalmazott: a ,,szerethetőbb” város.

Megnyugváshoz manapság inkább a vidék, a falu, mondja. Szülei gyümölcstermesztéssel foglalkoznak. Ő maga is bevállal szombatonként egy kis piacozást. Állítása szerint, ott lehet csak igazán témára, ihletre lelni. Almát árul és most hozott a Találkozások közönségének is. A Zsebszínház ,,kalapozó" (adománygyűjtő) kalapjába, aki dobott, annak cserébe alma járt. Szeretjük az almát és szeretünk találkozni is...!

Lennert Tímea